Koleszterinszint mérés

Mi a koleszterin? Mi a megfelelő koleszterinszint?

A koleszterin egy szteránvázas vegyület, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Különösen nagy mennyiségben fordul elő egyes szervekben, pl.: a mellékvesében, idegrendszerben. A koleszterint a szervezet a májban állítja elő és a sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, sokféle hormon szintézisének kiindulási anyaga.
Amit a a magas koleszterin szintről tudni kell

A koleszterin "zsírszerű anyag", amely szervezetünknek életfontosságú: energiát ad, tápanyagként szolgál egyes sejtek felépítéséhez és működéséhez, valamint epesavak, bizonyos hormonok, vitaminok alkotórésze. Ha viszont a koleszterinszint tartósan megnövekszik, akkor ez elindíthatja az érelmeszesedés folyamatát, ami komoly szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

A magas koleszterinszint leggyakoribb kiváltó okai a genetikai hajlam, egyes anyagcsere betegségek, illetve az esetek többségében a helytelen táplálkozás. A jó és a rossz koleszterin egyensúlyát mozgással és diétával próbálhatjuk meg helyreállítani.


A koleszterinszegény diéta nem minden esetben hoz eredményt, az ezért felelős faktor genetikailag öröklődik. Mielőtt kimondanánk a genetikai hajlamot, gyógyszeres kezelés előtt mindenképp próbáljuk meg a diétát. Érdemes az egész család étrendjét reformálni, hiszen ezeket a szokásokat elsősorban a családi körből hozzuk.


Egészségünkre káros koleszterin csak állati eredetű élelmiszerekben találhtaó, első lépésben csak ezeket kell mérsékelni. Növényi élelmiszerekből érdemes a magas rost tartalmúakat előnyben részesíteni. Ezek segítik a belek ürítését, illetve a már felvett koleszterin egy részét megköti a belekben és távozik.


Tej és tejtermékek bevitele nagyon fontos a helyes táplálkozáshoz, de ezek közül a csökkentett zsírtartalmúakat válasszuk, például: 1,5%-os tej, sovány túró, kemény sajtok. A lágy sajtok, sajtkrémek magasabb zsírtartalmúak ezért ezeket mellőzzük.


A legfontosabb, nem csak a diéta keretében, hanem teljes egészségünk megörzéséhez a folyadék bevitel. Az emberi test csaknem 70%-a víz, ezért ügyeljünk napi minimum 2 liter tiszta vizet elfogyasztani, nyári napokon ez lehet akár 3-4 liter is.
HMM Koleszterinszint mérés
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
Tel: 06-1/800-9333; Mobil: 06-30/633-09-61
E-mail: recepcio@hungariamed.hu
Adószám: 12489477-2-41
HMM© 2020 - Minden jog fenntartva!