Koleszterinszint mérés | magas koleszterin
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Amit a vérszegénységről tudni kell II. – Tünetek, diagnózis és kezelés

A vérszegénység (anémia) a világon millióit érinti, és számos tünetet, valamint egészségügyi problémát okozhat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a vérszegénység tüneteit, diagnosztikai lehetőségeit és kezelési módjait.

Vérszegénység tünetei

A vérszegénység számos tünetet okozhat, ami csökkentette az oxigénszállító következményeit:

  • Sápadtság ,
  • Szédülés , különösen mozgás közben vagy felálláskor,
  • Szokatlan vágyakozás nem ehető dolgok (pl. jég, agyag, kréta, papír) iránt,
  • Koncentrációs nehézségek ,
  • Fáradtság és gyengeség,
  • Székrekedés ,
  • Törékeny körmök és száraz haj,
  • Légszomj ,
  • Mellkasi fájdalom ,
  • Megnövekedett pulzusszám és szívdobogásérzés,
  • Megnagyobbodott nyirokcsomók , lép vagy máj.

Bizonyos vérszegénységtípusok gyulladt, fájdalmas, vörös nyelvet is okozhatnak. Súlyosabb esetben ájulás, szívroham vagy más életveszélyes állapotok léphetnek fel. Ha a fentiek fájdalmát tapasztalja, különösen fájdalmas vagy mellkasi esetben, azonnal forduljon orvoshoz!

Diagnózis

A vérszegénység diagnosztizálásához az alábbi lépések szükségesek:

1. Anamnézis és fizikai vizsgálat

Az orvos megismeri az egyén és a család kórtörténetét az örökletes vérszegénységi formák kizárására. Ezt követően fizikális vizsgálat történik.

2. Laboratóriumi vizsgálatok

A vérszegénység diagnosztizálásához és okainak meghatározásához az alábbi paraméterek vizsgálata javasolt:

  • Teljes vérkép (CBC : Ellenőrzi vértestek száma, méretét, valamint a fehérvérsejtek és vérlemezkék vörös szintjét).
  • Szérum vas szint : A test vasellátottságának mérése.
  • Ferritin szint : A vasraktárak állapotát mutatja.
  • B12-vitamin és folsav szint : Az alapvető vitaminok hiányának kimutatására.

3. Székletvizsgálat

A rejtett vérzés (pl. gyomorfekély, fekélyes vastagbélgyulladás vagy vastagbélrák) kimutatására székletvizsgálatot végezhetnek.

Kezelés

A vérszegénység kezelése a kiváltó októl függ. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb kezelési módokat:

1. Étrend és étrend-kiegészítők

Ha a táplálékkal bevitt vas, B12-vitamin vagy folát mennyisége nem elegendő, étrend-kiegészítőket javasolhatnak. Megfelelő étrenddel a vérszegénység gyakran megelőzhető vagy kezelhető. Felszívódási probléma esetén B12-vitamin injekció szükséges.

2. Gyógyszeres kezelés

Súlyosabb esetekben:

  • Eritropoietin injekciók : Fokozzák a vörösvérsejt-termelést.
  • Vérátömlesztés : Alacsony hemoglobinszint vagy jelentős vérveszteség esetén.

3. További kivizsgálás

Ha a kezelés nem hatékony, további vizsgálatok szükségesek, mivel a vérszegénység súlyosabb egészségügyi problémák tünete is lehet.

Tápanyagforrások a vérszegény kezelésére

Étrendi vas forrásai:

  • Húsok, különösen vörös húsok (pl. marhahús),
  • Őrnagy,
  • Tenger gyümölcsei,
  • Olajos magvak (pl. tökmag, szezámmag),
  • Száraz hüvelyesek (pl. lencse, bab),
  • Spenót (korlátozott felszívódású).

Magas foláttartalmú ételek:

  • Marha máj,
  • Avokádó,
  • Olajos magvak,
  • Hüvelyesek (pl. lencse, bab),
  • Spárga, spenót, kelbimbó, cékla,
  • Citrusfélék, banán, papaya,
  • Tojás.

B12-vitamin forrásai:

  • Állati eredetű termékek: hús, halak, kagylók, tojás, tejtermékek.
  • Vegán étrend esetén: dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők.

Összegzés

A vérszegénység kezelésében kiemelten fontos az étrendi változtatások és a megfelelő tápanyagok pótlása. A rendszeres orvosi ellenőrzés az állapot súlyosbodásának megelőzésében, valamint a kiváltó okok pontos azonosításában.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Chan, C. Q., Low, L. L., & Lee, K. H. (2016). Oral Vitamin B12 Replacement for the Treatment of Pernicious Anemia. Frontiers in medicine, 3, 38. https://doi.org/10.3389/fmed.2016.00038

Eriksson, C., Henriksson, I., Brus, O., Zhulina, Y., Nyhlin, N., Tysk, C., Montgomery, S., & Halfvarson, J. (2018). Incidence, prevalence and clinical outcome of anaemia in inflammatory bowel disease: a population-based cohort study. Alimentary pharmacology & therapeutics, 48(6), 638–645. https://doi.org/10.1111/apt.14920

Merlo CM, Wuillemin WA. Diagnostik und Therapie der Anämie in der Praxis [Diagnosis and therapy of anemia in general practice]. Praxis (Bern 1994). 2009 Feb 18;98(4):191-9. German. doi: 10.1024/1661-8157.98.4.191.

Ortigues-Marty I, Micol D, Prache S, Dozias D, Girard CL. Nutritional value of meat: the influence of nutrition and physical activity on vitamin B12 concentrations in ruminant tissues. Reprod Nutr Dev. 2005 Jul-Aug;45(4):453-67. doi: 10.1051/rnd:2005038.

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171265/nutrients